- Details
- Category: Conferința internațională
Conferința "Educația la intersecția dintre Patrimoniu și Progres - Modele ale excelenței în educație", desfășurată pe 6 aprilie 2024 în Sala Mare a Consiliului Județean Vaslui, a reunit distinși vorbitori, elevi, profesori și autorități, marcând un dialog profund despre viitorul educației. Organizat de Centrul Județean de Excelență Vaslui, evenimentul a evidențiat necesitatea de a echilibra tradiția cu inovația în cadrul sistemului educațional actual.
Prefațat de intervențiile reprezentanților autorităților locale – președintele Consiliului Județean Vaslui, domnul Ciprian Trifan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Vaslui, doamna Adina Stroea – și de cuvântul inspectorului școlar general, profesor Ana-Cristiana Botan, evenimentul a beneficiat de participarea a 70 de elevi de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui (clasele a X-a E și a XI-a D) și de la Centrul Județean de Excelență Vaslui, alături de care au fost inspectori școlari și profesori ai Centrului, autorități locale și județene, invitați de marcă, jurnaliști. Evenimentul a fost moderat de profesorul Alexandru Mîță de la Centrul Județean de Excelență Vaslui.
Partea întâi a conferinței, "Ancorați în Tradiție", a adus în prim-plan discursuri elocvente care au reiterat importanța valorilor fundamentale ale educației clasice. Prefațând lucrările Conferinței, directorul Centrului Județean de Excelență Vaslui, profesor Gabriela Plăcintă, a adus în atenția publicului comunicarea "Dialoguri pentru Viitor: nevoia de modele în educația de Excelență", în timp ce redactorul-șef al prestigioasei reviste „Convorbiri Literare”, prof. dr. Mircea Platon și dr. Simion-Alexandru Gavriș de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași au explorat teme istorice și filosofice relevante pentru pedagogia modernă. Expunerea lui Mircea Platon a urmărit să sublinieze câteva dintre permanențele pedagogiei clasice fără de care nu se poate vorbi nici de școală, nici de societate în adevăratul înțeles al cuvintelor, evidențiind importanța unor personalități-far ale școlii românești precum Ioan Popescu. Dr. Simion-Alexandru Gavriș a prezentat o comunicare cu titlul „Junimiștii și reforma învățământului: radiografia unui proiect de lege fără finalitate (1876)”, în cadrul căreia au fost analizate conținutul și contextul proiectului de reformă a învățământului propus de Titu Maiorescu și discutat la începutul anului 1876.
Contribuțiile profesorilor Costel Pascaru, Vasile Sprîncenatu, Mihaela Lehoneac și Gabriela Lisievici au îmbogățit discuția cu exemple concrete de personalități educaționale marcante. Profesor Costel Pascaru de la Liceul Tehnologic “Alexandru Ioan Cuza “ Bârlad, a prezentat o comunicare pe tema „Episcopul Iacov Antonovici. În slujba Bisericii și a Școalei”. Profesor Vasile Sprîncenatu, de la Școala Gimnazială „Ștefan Ciobotărașu” Lipovăț a prezentat o personalitate locală în comunicarea „Constantin Pâslă - portret de dascăl în vreme de pace și de război”. Doamna profesor Gabriela Lisievici de la Centrul Județean de Excelență Vaslui și Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui a vorbit despre „Modele ale excelenței în educație. Reforme și reformatori ai învățământului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea”. Doamna profesor Mihaela Lehoneac de la Centrul Județean de Excelență Vaslui și Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși a avut o comunicare cu titlul „Profesor Ion Gugiuman - promotorul culturii și reliefului hușean”.
- Details
- Category: Conferința internațională
În pragul unei noi ere educaționale, Centrul Județean de Excelență Vaslui deschide porțile descoperirii și dialogului interdisciplinar. Conferința "Educația la intersecția dintre Patrimoniu și Progres - Modele ale excelenței în educație" din 6 aprilie 2024 se dorește un eveniment emblematic care vine să pună în lumină sinergia dintre patrimoniu și inovație, invitându-vă să fiți parte dintr-o călătorie intelectuală unică.
Veniți alături de noi într-un spațiu unde tradiția întâlnește viitorul, modelând împreună educația de mâine! Fiecare contribuție, fie ea un discurs inspirat sau un articol științific, este un pas către un viitor al Excelenței!
- Details
- Category: Conferința internațională
Conferința Județeană “Inteligența artificială - beneficii, riscuri provocări” a constituit un excelent prilej pentru elevi și profesori de a primi informații la zi, calificate și consistente din partea unor specialiști în domeniu, respectiv prof. univ dr. Adrian Iftene (decanul Facultății de Informatică din cadrul Universității “Al. I. Cuza din Iasi) și drd. Cosmin Irimia. Informațiile prezentate au fost extrem de interesante și captivante, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Protagoniștii evenimentului au interacționat cu elevii, provocându-i la dialog. In final, mulți elevi au fost interesați să discute cu cei doi profesori. Domnul decan Adrian Iftene a ținut să aprecieze activitatea defăsurată la Centrul Județean de Excelență Vaslui , să adreseze felicitări tuturor care activează în domeniul performantei elevilor și i-a îndemnat pe elevii de la Centrul Județean de Excelență Vaslui să studieze și să aleagă o carieră în România.
- Details
- Category: Conferința internațională
Fidel misiunii sale de a încuraja cercetarea pedagogică și de a stabili noi repere ale muncii intelectuale de elită, Centrul Județean de Excelență Vaslui a organizat un eveniment internațional care a pus laolaltă învățământul universitar și învățământul preuniversitar într-un exercițiu comun de reflecție asupra necesității revenirii la valorile statornice ale învățământului românesc, pentru reașezarea pe temelii puternice a viitorului națiunii: Conferința internațională „Cultura excelenței în educație” Vaslui, 21 ianuarie 2023.