Despre noi

Structură

Competiții

Deschiderea sezonului științific la Academia Bârlădeană, în prezența reprezentanților francofoniei europene

În calitate de reprezentant al Centrului Județean de Excelență Vaslui și exponent al francofoniei vasluiene, am avut onoarea de a participa la Reuniunea Francofonă desfășurată sâmbătă, 28 septembrie 2024, în cadrul prestigioasei Academii Bârlădene. Invitația a fost lansată de doamna Elena Popoiu, responsabil al Departamentului Francofon al Academiei, iar evenimentul a marcat deschiderea oficială a sezonului științific 2024-2025.
Evenimentul s-a desfășurat la Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” din Bârlad, clădire de patrimoniu cu o arhitectură clasică impresionantă, care păstrează un tezaur spiritual unic. Publicul, alcătuit din membri ai Academiei Bârlădene, elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” și ai Centrului Județean de Excelență Vaslui, precum și profesori de limbă franceză, a fost primit cu multă căldură.


Gazdele evenimentului, doamna Elena Popoiu, vicepreședintă a Academiei Bârlădene, și doamna Elena Monu, președinte al Academiei, au deschis reuniunea cu alocuțiuni ce au reliefat importanța francofoniei în dezvoltarea culturală a Bârladului. Invitatul special al evenimentului, domnul David Bongard, prim-consilier la Reprezentanța Organizației Internaționale a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală (REPECO), a susținut o prezentare intitulată „La Francophonie – un point culturel et linguistique dans un monde globalisé” / „Francofonia – perspectivă culturală și lingvistică într-o lume globalizată”. Discursul domnului Bongard a pus accentul pe distincția dintre „francofonia cu minusculă” – fenomenul lingvistic și cultural – și „Francofonia cu majusculă” – instituțiile și organizațiile care susțin francofonia la nivel internațional. S-au evidențiat totodată și perspectivele optimiste ale limbii franceze, care este a 5-a cea mai vorbită limbă la nivel global, cu peste 60% din vorbitori pe continentul african.
Intervențiile inspirate ale doamnei profesor universitar doctor Corina Panaitescu și întrebările din public au adăugat un plus de valoare evenimentului, menținând o atmosferă rafinată și intelectuală, specifică spiritului francofil și francofon.


În continuarea evenimentului, doamna Elena Popoiu a prezentat albumul „Bârladul în oglinda vremii” lucrare trilingvă (română, franceză și engleză) care prezintă aspecte inedite ale orașului Bârlad prin intermediul imaginilor de arhivă. Traducerea versiunii franceze a albumului a fost realizată de doamna profesor Silvia Manciu, care a subliniat importanța acestei lucrări pentru patrimoniul cultural local.

 
Amfitrioana evenimentului a propus apoi publicului prezent numărul 95 al al revistei „Francophilie Roumaine” editată de Academia Bârlădeană, proaspăt ieșită de sub tipar. Cu un sumar bogat, reliefând îndeosebi caracterul francofon al Academiei, revista se adresează cititorului avizat, propunându-i studii despre editarea de către Academia Română a operei lui Charles Baudelaire, despre republicarea Eseurilor lui Michel de Motaigne, despre Suprarealism și interferențele româno-franceze din acest teritoriu vast al noii literaturi a secolului XX, despre Zilele Francofoniei organizate la Iași, un interviu cu Raluca Varlan-Bondor realizat de profesor universitar doctor Corina Panaitescu și detalii referitoare la contribuțiile Academiei Bârlădene la celebrarea Zilei Naționale a Franței.
În finalul reuniunii, domnul David Bongard a anunțat o nouă inițiativă a REPECO: organizarea unui concurs destinat elevilor de liceu, în colaborare cu Academia Bârlădeană. Concursul, al cărui regulament va fi publicat în perioada următoare, va premia elevii care excelează în domeniul literaturii și filmului în limba franceză.
Evenimentul de la Academia Bârlădeană s-a remarcat prin importanța sa pentru promovarea francofoniei la nivel local și regional. Prezența domnului David Bongard, prim-consilier la Reprezentanța Organizației Internaționale a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală, a adus o perspectivă internațională, subliniind rolul esențial al francofoniei în educație și cultură. Discuțiile purtate și inițiativele propuse reprezintă o bază solidă pentru viitoare colaborări între Academia Bârlădeană, Centrul Județean de Excelență Vaslui și REPECO. Astfel de parteneriate nu numai că vor contribui la dezvoltarea unei comunități francofone puternice în județul nostru, dar vor oferi și oportunități elevilor noștri de a-și exprima creativitatea și de a se afirma la justa valoare în spațiul cultural francofon.